Με γνώση και τόλμη, τα Χανιά θα πάρουν αυτά που τους αξίζουν

Με γνώση και τόλμη, τα Χανιά θα πάρουν αυτά που τους αξίζουν

«Αν “παντρέψεις” υγεία, παιδεία, τουρισμό, κλίμα, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες και είσαι εξωστρεφής, μπορείς να κάνεις θαύματα» τονίζει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με τη ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό παρά τις μεγάλες προοπτικές καριέρας που ξεδιπλώνονταν μπροστά του. Το κίνητρό του όπως λέει ο ίδιος, ήταν η επιλογή των συνθηκών που σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις και να παλέψεις, κάτι που έχει εκλείψει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτέλεσε και κινητήριο δύναμη για τον ίδιο να ασχοληθεί με τα κοινά. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με τη ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης μιλά για την απόφασή του να κατέλθει στον εκλογικό στίβο και να συνδράμει στην προσπάθεια της ΝΔ για δημιουργία αναπτυξιακών όρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή στη χώρα της νέας γενιάς ανθρώπων που διεκδικούν το μέλλον τους στο εξωτερικό.

Δεν παραλείπει να κρατήσει μετριοπαθή στάση δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν είναι τετελεσμένο, παρά τη μεγάλη διαφορά που πέτυχε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τονίζει ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, χρειάζεται την επόμενη μέρα η ενότητα όλου του λαού.

Τέλος αναφέρεται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά τα οποία έχουν αδικηθεί αναπτυξιακά σε υποδομές, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς μια Κρήτη με καλύτερες υποδομές θα συμβάλλει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και καταλήγει: «Αν “παντρέψεις” υγεία, παιδεία, τουρισμό, κλίμα, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες και είσαι εξωστρεφής, μπορείς να κάνεις θαύματα»

Κύριε Διγαλάκη, είστε ένας άνθρωπος που μετρά ήδη 27 χρόνια ερευνητικής και ακαδημαϊκής καριέρας. Από το 1992 εργαστήκατε ως ερευνητής στο  Ερευνητικό Ινστιτούτο του Stanford, από το 1995 είστε καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπήρξατε Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος και από το 2013 έως το 2017 διατελέσατε Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μέσα σε αυτή τη μακρά πορεία ποιο είναι εκείνο το κομβικό σημείο που θα ξεχωρίζατε ως σταθμό της καριέρας σας;

Αν προσπαθήσω να διαλέξω μία και μοναδική στιγμή η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μέχρι τώρα πορεία μου, νομίζω αυτή είναι η απόφασή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είχα ολοκληρώσει το διδακτορικό μου στην Αμερική, είχα εργαστεί ως ερευνητής στο ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Stanford και είχα συμμετάσχει στην ίδρυση μιας νεοσύστατης εταιρείας τεχνολογίας που σήμερα έχει πάνω από 10.000 εργαζόμενους. Έχοντας μπροστά μου όλες τις επιλογές ανοιχτές, είτε για μια ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό, είτε για μία καριέρα στη βιομηχανία τεχνολογίας, επέλεξα τελικά να επιστρέψω στην Ελλάδα. Και παρά το όποιο χρηματικό δέλεαρ, σας διαβεβαιώνω ότι η απόφαση ήταν εύκολη. Γιατί το κίνητρο όταν έχεις στη διάθεσή σου επιλογές και ιδιαίτερα για τους νέους δεν είναι ποτέ τα χρήματα. Τα χρήματα τα βλέπεις απλά ως ένα μέσο που θα σου εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο ζωής.

Το πραγματικό κίνητρο είναι οι συνθήκες που πρέπει να σου επιτρέπουν να παλέψεις και να δημιουργήσεις, να δεις το μέλλον αισιόδοξα. Αυτό έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Έχουμε στερήσει από τους νέους μας τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αγωνιστούν, να δουλέψουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να δουν το μέλλον αισιόδοξα. Και γι’ αυτόν τον λόγο τους έχουμε χάσει, μας έχουν γυρίσει την πλάτη και αρνούνται να επιστρέψουν στον τόπο τους. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι το μεγάλο διακύβευμα για να επιστρέψουν οι νέοι στην Πατρίδα: η δημιουργία σταθερότητας και αισιοδοξίας, η αίσθηση ότι αν παλέψεις και διακριθείς, δεν θα σε δείξουν με το δάχτυλο ως “εχθρό” αλλά ως παράδειγμα.

 

Πολλοί θεωρούν ότι κατά τη δική σας θητεία στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα μπήκε σε μια περίοδο εξομάλυνσης μετά από μια πολύ μακρά περίοδο πόλωσης στο εσωτερικό του, μεταξύ των φοιτητών και των πρυτανικών αρχών αλλά και μεταξύ των καθηγητών. Η πόλωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το Πολυτεχνείο Κρήτης να απασχολεί για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη για κάθε τι άλλο παρά για το ερευνητικό του έργο. Τι συνέβη και άλλαξε η κατάσταση αυτή που “ταλαιπωρούσε” το εκπαιδευτικό ίδρυμα για αρκετά χρόνια;

Στη δουλειά μου, έχω μάθει να λειτουργώ με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Να είμαι κατ’ αρχήν ειλικρινής και ξεκάθαρος στο τι θέλω να πετύχω. Και έπειτα να χαράσσω μια στρατηγική, η οποία θα μου επιτρέψει να πετύχω αυτούς τους στόχους, με σκληρή δουλειά αλλά σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό συνέβη και στο Πολυτεχνείο. Την ημέρα που εκλέχθηκα και πριν ακόμα αναλάβω καθήκοντα, γνώριζα ότι ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου είναι συγκεκριμένος. Υπήρχαν εκκρεμότητες πολλών ετών, δύσκολες αποφάσεις που είχαν αναβληθεί γιατί “ξεβόλευαν” κάποιους, προβλήματα που κανείς δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μίλησα με ειλικρίνεια στον κόσμο του Πολυτεχνείου. Παρουσίασα όλα τα στοιχεία από την αρχή.

Πήρα τις αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για να μαζευτούν όλες οι λειτουργίες του Ιδρύματος στο Ακρωτήρι, να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, να μαζευτεί η σπατάλη. Μπήκαν προτεραιότητες: ενισχύθηκε η μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές, ενισχύθηκε η εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Ιδρύματος στην κοινωνία. Γίνονται μικρά θαύματα στο Πολυτεχνείο και αντί να προβάλλονται αυτά, ήμασταν στην επικαιρότητα μόνο για τους λάθος λόγους. Αναζητήσαμε πόρους και εργαλεία που κανείς δεν είχε μέχρι τότε αξιοποιήσει: φέραμε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για νέες Φοιτητικές Εστίες και για την αποπεράτωση εγκαταστάσεων που ήταν ρημαγμένες για πολλά χρόνια. Εκσυγχρονίσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις ανοίξαμε στη νεολαία. Το Πολυτεχνείο έγινε χώρος αναψυχής, περιπάτου, άθλησης. Και, όπως γνωρίζετε, προχωρήσαμε στην αξιοποίηση των κτιρίων στην Παλιά Πόλη, με μια επένδυση που θα διασώσει τα κτίρια και θα φέρει εκατομμύρια στο Πολυτεχνείο τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα να σταθώ στο πιο κρίσιμο στοιχείο απ’ όλα. Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους. Χωρίς την ομάδα, τους συνεργάτες, τους οποίους επιλέγω πάντα με γνώμονα τις ικανότητές τους και τους εμπιστεύομαι απόλυτα.

Τι ήταν αυτό που σας  οδήγησε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με τον χώρο της πολιτικής και να θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής με το κόμμα της ΝΔ;

Από το 2010 και εξής είναι σαν να χάσαμε μια γενιά νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα για να διεκδικήσουν το μέλλον τους αλλού. Επιθυμώ να συμβάλλω ώστε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία και οι νέοι που έφυγαν και επιθυμούν να επιστρέψουν να αποκτήσουν αυτήν την επιλογή. Πιστεύω ότι ο χώρος της τεχνολογίας, της επιστήμης, της έρευνας και της εκπαίδευσης, από τον οποίο εξάλλου προέρχομαι, δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την πρόοδό μας. Αποφάσισα να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να στηρίξω την προσπάθειά του για ανάπτυξη και πρόοδο την κρίσιμη αυτή στιγμή.

Το κόμμα με το οποίο πολιτεύεστε οδεύει προς τις εθνικές εκλογές με έναν αέρα περίπου 9,5 μονάδων διαφοράς στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψαλίδα είναι μεγάλη, ωστόσο για πολλούς οι ευρωεκλογές αποτελούν και μια ψήφο διαμαρτυρίας που δεν μπορεί να προδικάσει αντίστοιχο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Ποια είναι η δική σας θέση; Πιστεύετε ότι τις ευρωεκλογές αυτές  τις κέρδισε η ΝΔ ή τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Συνέβησαν και τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τον γνωστό και εύκολο δρόμο: λαϊκισμός, ψέμα, παροχές, διχασμός. Ο λαός τού γύρισε την πλάτη. Η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης, έπεισε αυτόν τον κόσμο χωρίς εύκολες υποσχέσεις, χωρίς παροχολογία. Τα κόμματα που είναι δεξιά από τη ΝΔ πήραν σε αυτές τις εκλογές αθροιστικά 10%. Και όμως η Νέα Δημοκρατία πέτυχε όχι μόνο να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες, αλλά και να τις υπερκεράσει. Η στρατηγική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα της ΝΔ στον μετριοπαθή κεντρώο χώρο δικαιώνεται.

Σαφώς και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν είναι τετελεσμένο και ακριβώς γι’ αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη νίκη και παρά την έκτασή της, ήταν σεμνός, μαζεμένος. Έχει επίγνωση ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, δύσκολος και κρύβει παγίδες. Και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται ενότητα όλου του λαού. Χρειάζεται να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μεγαλώσει η “πίτα”, να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα φέρουν πίσω τους νέους και θα σπρώξουν τη χώρα μπροστά. Ώστε η στήριξη στους ευάλωτους να είναι ουσιαστική, με καλές δουλειές και με αξιοπρέπεια.

Η Κρήτη, αλλά ειδικότερα ο νομός Χανίων, θεωρείται από πολλούς “ριγμένος”. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην τετραετία που λήγει και κατά την οποία τέσσερις βουλευτές ήταν του κυβερνώντος κόμματος με δυο εξ αυτών σε υπουργικές θέσεις, αλλά αναφερόμαστε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Το παράπονο των Χανιωτών διαχρονικά είναι ότι τα Χανιά ποτέ δεν έλαβαν αυτά που άξιζαν αναπτυξιακά. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση;

Η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Νομός μας είναι σαφώς «ριγμένος» σε ό,τι αφορά τις μεγάλες υποδομές. Αυτό θα αλλάξει. Όχι απλά και μόνο γιατί είναι ζήτημα ισότιμης αντιμετώπισης με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και γιατί η υστέρηση αυτή έχει σημαντική και μετρήσιμη επίδραση στην τοπική οικονομία και στη συμβολή της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Αν η Κρήτη και τα Χανιά αποκτήσουν καλύτερες υποδομές, θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη όλης της χώρας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονα θέματα για τον νομό Χανίων τα οποία πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Κατ’ αρχήν, δεν έχουμε σύγχρονους οδικούς άξονες. Ο ΒΟΑΚ, όπως τον χειρίστηκε η Κυβέρνηση, ήταν ένα πυροτέχνημα. Χωρίς στρατηγική, χωρίς διαφάνεια. Λαϊκισμός που μας κοστίζει αίμα. Η σύνδεση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” με την εθνική οδό είναι κομβικής σημασίας: αν δεν γίνει άμεσα, και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, καθιστώντας τα Χανιά και το αεροδρόμιό τους περιφερειακό προορισμό.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να βοηθηθεί, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία και να συνδεθεί με τον τουριστικό τομέα. Το πρόβλημα του νερού, που είναι ξεκάθαρα πρόβλημα διαχείρισης και υποδομών και όχι επάρκειας, είναι ζωτικό για τις επαρχίες του Νομού μας.

Πρέπει να χαράξουμε στρατηγική για τον τουρισμό και να την ακολουθήσουμε. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε θεματικό τουρισμό, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία. Δεν έχουμε καμία μαρίνα. Τα Λευκά Όρη και τα ορεινά χωριά μας, δεν υπάρχουν πουθενά ως τουριστικό προϊόν.

Ξέρετε, σήμερα τα πάντα συνδέονται. Ο Τουρισμός, η Υγεία, ο αγρο-διατροφικός τομέας. Ακόμα και η Παιδεία. Δείτε το παράδειγμα της Κύπρου, που μέσα σε δέκα χρόνια έχτισαν Πανεπιστήμια από το μηδέν. Τα συνέδεσαν με τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, με το κλίμα. Σήμερα, χιλιάδες νέοι από τη Μέση Ανατολή και την Ασία πάνε στην Κύπρο να σπουδάσουν. Δημιούργησαν μαρίνες και τις συνδύασαν με την αγορά ακινήτων. Ο κόσμος πάει στην Κύπρο και μένει, δουλεύει, σπουδάζει, κάνει τουρισμό, επενδύει. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και με την Υγεία, να τη συνδυάσουν με τον τουρισμό. Αν “παντρέψεις” Υγεία, Παιδεία, Τουρισμό, κλίμα, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες και είσαι εξωστρεφής, μπορείς να κάνεις θαύματα.

Το πραγματικό κίνητρο είναι οι συνθήκες που πρέπει να σου επιτρέπουν να παλέψεις και να δημιουργήσεις, να δεις το μέλλον αισιόδοξα. Αυτό έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα

Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους. Χωρίς την ομάδα, τους συνεργάτες, τους οποίους επιλέγω πάντα με γνώμονα τις ικανότητές τους και τους εμπιστεύομαι απόλυτα

Αποφάσισα να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να στηρίξω την προσπάθειά του για ανάπτυξη και πρόοδο την κρίσιμη αυτή στιγμή

Χρειάζεται να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μεγαλώσει η “πίτα”, να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα φέρουν πίσω τους νέους και θα σπρώξουν τη χώρα μπροστά
Η Κρήτη και ιδιαίτερα ο Νομός μας είναι σαφώς «ριγμένος» σε ό,τι αφορά τις μεγάλες υποδομές. Αυτό θα αλλάξει

Αν “παντρέψεις” Υγεία, Παιδεία, Τουρισμό, κλίμα, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες και είσαι εξωστρεφής, μπορείς να κάνεις θαύματα.