Συνέντευξη του Βασίλη Διγαλάκη στο flashnews.gr

Συνέντευξη του Βασίλη Διγαλάκη στο flashnews.gr

Κύριε Διγαλάκη, έχετε αναφέρει κατά καιρούς ότι η Κρήτη έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να καταστεί περιφέρεια καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Μεσόγειο και το πανεπιστημιακό και ερευνητικό δυναμικό της να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ του νησιού κατά 20%. Μπορείτε να μας εξηγήσετε μέσα από μια πρακτική προσέγγιση πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό για το νησί;

Αν δει κανείς αντίστοιχα παραδείγματα Πανεπιστημίων σε χώρες με αντίστοιχα μεγέθη θα διαπιστώσει ότι με τις κατάλληλες συνθήκες, το πανεπιστημιακό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, το οποίο δεν υστερεί σε ποιότητα ερευνητικού προσωπικού και παραγόμενης έρευνας, θα μπορούσε να συντελέσει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της Κρήτης. Αρκεί κανείς να αφήσει τα Πανεπιστήμια ελεύθερα, μακριά από αναχρονιστικούς περιορισμούς και αντιλήψεις και να δημιουργήσει το πλαίσιο με το οποίο θα μπορέσουν να συνδεθούν με την παραγωγή και να μετασχηματίσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα. Να βοηθήσουν δηλαδή τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πριν λίγες μέρες οργάνωσα με τους συνεργάτες μου μια εκδήλωση που είχε στο επίκεντρό της δύο νέους ανθρώπους που ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο και προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και μάλιστα στον πρωτογενή τομέα. Αυτή η μεταστροφή στην ποιότητα και στην καινοτομία είναι το κλειδί για όλους την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη.

 

Η ΝΔ προωθεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη σύνδεση των εκπαιδευτικών ερευνητικών ιδρυμάτων με την οικονομία, ώστε η χώρα να ορίζει την αγορά τεχνολογίας και όχι να είναι ουραγός της. Μήπως όμως, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εμπορευματοποιηθεί η γνώση και να περιορίσει το εύρος της στα όρια που επιτάσσουν τα συμφέροντα της αγοράς; Επίσης, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αποκόψει στους μη έχοντες, την πρόσβαση σε αυτά. Το παράδειγμα του εξωτερικού δείχνει ότι τα δίδακτρα και ο δανεισμός των φοιτητών για την αποπληρωμή τους είναι δυσβάστακτος.

Κατ’ αρχήν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στον κόσμο (μαζί με την Κούβα, την Βενεζουέλα και την Βόρειο Κορέα που απαγορεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το πόσο προοδευτική είναι αυτή η προσέγγιση στο αφήνω λοιπόν στην κρίση των αναγνωστών σας. Σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια που τα βαφτίσαμε «κολλέγια». Είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα να αναγνωρίσουμε και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Την ίδια στιγμή όμως το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την δυνατότητα, να τα ελέγξει και να τα αξιολογήσει αφού δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Τα δημόσια πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη είτε έχουν εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα για τα προπτυχιακά τους είτε δεν έχουν καθόλου για τους όλους Ευρωπαίους φοιτητές από την στιγμή που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή όμως έχουν δίδακτρα για τους μη Ευρωπαίους πολίτες. Θα σας φέρω πάλι ένα παράδειγμα αυτή την φορά ακόμα πιο κοντά μας: την Κύπρο.  Μέχρι και το 1992, η Κύπρος δεν είχε κανένα Πανεπιστήμιο. Οι Κύπριοι νέοι ήταν υποχρεωμένοι να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να σπουδάσουν. Σήμερα, η Κύπρος διαθέτει τρία εξαιρετικά δημόσια Πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι σταθερά ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου) αλλά και πέντε ιδιωτικά.

Η περίπτωση των υπερχρεωμένων φοιτητών στην οποία αναφέρεστε δεν αφορά την Ευρώπη. Αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου πράγματι τα δίδακτρα είναι εξαιρετικά υψηλά όμως εκεί υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Όχι μόνο σε σχέση με την Παιδεία αλλά σε σχέση και με την Υγεία, τις δημόσιες υποδομές, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ας κάνουμε συγκρίσεις με την γειτονιά μας καλύτερα. Ας μην εθελοτυφλούμε, ας δούμε την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Μάλτα (η οποία επίσης έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στην ανώτατη εκπαίδευση). Κάθε μέρα που περνά μένουμε όλο και πιο πίσω. Κάθε βήμα που χάνουμε είναι μια χαμένη ευκαιρία για τους νέους μας, μία υποθήκη του μέλλοντος των παιδιών μας. Η Ελλάδα πεθαίνει και εμείς μένουμε κολλημένοι σε ιδεολογήματα του περασμένου αιώνα.

 

Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η αναχαίτιση του brain drain που εμφατικά και συστηματικά προτάσσετε στον δημόσιο λόγο σας, όταν το ζητούμενο δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός «φιλικού» περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας  αλλά και η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του έμψυχου δυναμικού. Για να αποφασίσει κάποιος στην «ακμή» του να μείνει στη χώρα χρειάζεται και τη βεβαίωση της «συνέχειας» και «συνέπειας» του κράτους, κάτι που δεν διαθέτει μια χώρα όπως η Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από πολιτικές παλινωδίας. Πολιτικές σε βασικούς τομείς (ενδεικτικά αναφέρω τη φορολογία, την παιδεία) αλλάζουν όχι μόνο με την εναλλαγή κυβερνήσεων αλλά και εντός της θητείας μιας κυβέρνησης. Οπότε στην Ελλάδα αυτό που αρχικά είναι ευνοϊκό περιβάλλον την επόμενη χρονιά μπορεί να είναι ζοφερό.

Ζούμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος έχει συμπτυχθεί. Μιλώ για τον χρόνο που χρειάζεται για να ωριμάσουν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Δείτε τι ξεκίνησε να γίνεται στην οικονομία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Μόνο η είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και θα ηγείται μιας σταθερής κυβέρνησης, ήταν ικανή να οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού της χώρας στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ. Αν λάβουμε γρήγορα τις σωστές αποφάσεις, αν δουλέψουμε συντονισμένα και με σοβαρότητα, αν εκπέμψουμε τα σωστά σήματα, η χώρα θα εκτοξευθεί. Το κλίμα μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Ειδικά τους νέους, δεν τους ενδιαφέρει το πόσα χρήματα βάζω κάθε μήνα στον τραπεζικό μου λογαριασμό σήμερα, όσο κυρίως το που μπορώ να φτάσω αύριο, τι μπορώ να δημιουργήσω, πόσα μπορώ να πετύχω. Όσοι έφυγαν, θέλουν να επιστρέψουν, σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που επέστρεψε. Συμφωνώ ότι χρειάζεται σταθερότητα όμως μην έχετε αμφιβολία ότι αν αλλάξει το οικονομικό κλίμα και η εικόνα της χώρας, τότε όλα θα γίνουν ευκολότερα. Χρειάζεται να το πιστέψουμε, να δουλέψουμε και κυρίως αυτό που ανέφερα προηγουμένως: να πάψουμε να αναζητούμε απαντήσεις σε ιδεολογήματα του προηγούμενου αιώνα. Ας βαδίσουμε στο μονοπάτι της κοινής λογικής και όχι της ιδεοληψίας.

 

 

Σας βρίσκει σύμφωνο η «πανεπιστημιοποίηση» των TΕΙ; Πώς κρίνετε την ίδρυση  του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης;

Οι «πανεπιστημιοποιήσεις», έγιναν με προχειρότητα, χωρίς καμία λογική και χωρίς κριτήρια. Έγινε άκριτα, χωρίς να μελετηθεί η αγορά εργασίας. Έπρεπε επίσης να είχε προηγηθεί αξιολόγηση και των Ιδρυμάτων και των στελεχών τους. Αρκετές Σχολές του ΤΕΙ Κρήτης μια και το αναφέρατε, είναι ανάμεσα στις πιο δραστήριες ερευνητικά στην Ελλάδα. Ακόμα όμως και μέσα στο ίδιο ΤΕΙ δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο όλες οι Σχολές.

 

Κύριε Διγαλάκη, ήσασταν ένας από τους ανθρώπους που δεχθήκατε κριτική για την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να παραχωρήσει σε εταιρεία για τουριστική αξιοποίηση, το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, στον λόφο Καστέλι, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τη Rosa Nera. Θεωρείτε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος τρόπος αξιοποίησης του χώρου προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας;

Το 2009 το Πολυτεχνείο σκόπευε να αναστηλώσει τα κτίρια προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η Σχολή Καλών Τεχνών. Θυμίζω ότι υπήρχε τότε η εκπεφρασμένη άποψη του Υπουργείου Παιδείας, να δημιουργηθεί Σχολή Καλών Τεχνών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάτι που στην συνέχεια δεν προχώρησε. Η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου είχε μάλιστα ετοιμάσει την μελέτη για την στατική ενίσχυση του κτιρίου και η τότε Διοίκηση εξασφάλισε μάλιστα 5 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον σκοπό αυτό. Το έργο δημοπρατήθηκε παρά το ότι υπήρξαν αντιδράσεις ενώ υπήρξαν και βιαιοπραγίες εναντίων υπαλλήλων του Πολυτεχνείου. Και αφού στη συνέχεια έγινε ο διαγωνισμός και η κατακύρωση, η σύμβαση με τον εργολάβο δεν υπογράφηκε ποτέ με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα. Όταν εμείς ως διοίκηση προκηρύξαμε ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση, όλες οι προτάσεις που δεχτήκαμε αφορούσαν τουριστική αξιοποιηση. Το δικό μας μέλημα ήταν τα ιστορικά κτίρια να διασωθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του Ιδρύματος, δηλαδή πρωτίστως προς όφελος των φοιτητών. Σήμερα πλέον έχει υπογραφεί μια σύμβαση με σημαντικά οφέλη για το Ίδρυμα και την πόλη.

Όταν το 2013 ανέλαβα την διοίκηση του Πολυτεχνείου, δέχθηκα την επίσκεψη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Με ρώτησαν σχετικά με τις προθέσεις μου αναφορικά με τα κτίρια και μου εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει την απομάκρυνση της  κατάληψης καθώς όπως ισχυρίστηκαν, επιτελεί «σημαντικό πολιτισμικό και κοινωνικό έργο». Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρα πολιτική κάλυψη στους καταληψίες. Οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει την απομάκρυνσή τους θα συναντούσε ισχυρή αντίσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κατά τη θητεία σας στην πρυτανεία ασχοληθήκατε αρκετά με το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι που ρημάζει. Ο ίδιος έχετε κάνει λόγο για «σκυταλοδρομία πολιτικής παραπλάνησης» από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το Πολυτεχνείο έχει ολοκληρώσει από το 2016 τις υποχρεώσεις του. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση του κλειστού κολυμβητηρίου και σε περίπτωση που εκλεγείτε βουλευτής τι μπορείτε να κάνετε από θέσεως προκειμένου επιτέλους να απεμπλακεί το ζήτημα.

Το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι αποτελεί την συμπύκνωση της συλλογικής μας αποτυχίας ως πολιτικό σύστημα. Η Ευρώπη χρηματοδότησε ένα έργο που κατά γενική ομολογία είναι απαραίτητο για την πόλη. Αποτύχαμε να έχουμε ένα σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας. Αποτύχαμε να το προστατεύσουμε. Λίγο μετά την εκλογή μου προσπάθησα να ξετυλίξω το κουβάρι και να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο χώρος. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εγκαταστήσουμε κάμερες για να προστατεύσουμε το κτίριο από βανδαλισμούς κάτι που πετύχαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Αν είχε γίνει από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ετοιμάσαμε μέσα στο Πολυτεχνείο δύο μελέτες. Η πρώτη ήταν τεχνική μελέτη αποκατάστασης. Ετοιμάσαμε ένα πλήρες τεύχος δημοπράτησης με όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επισκευαστούν τα κτίρια και να λειτουργήσουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δεύτερη μελέτη ήταν μια μελέτη βιωσιμότητας που εξέταζε το κόστος λειτουργίας και τα έσοδα. Καταλήξαμε ότι το Κολυμβητήριο δεν ήταν βιώσιμο αν δεν συνδυαζόταν με παράλληλες δράσεις. Ετοιμάσαμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιελάμβανε την κατασκευή συμπληρωματικών γηπέδων τένις, beach volley, την κατασκευή ξενώνων για αθλητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ουσιαστικά προτείναμε να συνδυάσουμε την λειτουργία του Κολυμβητηρίου σαν πόλο για την ενίσχυση του Αθλητικού Τουρισμού. Προτείναμε την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μαζί με τα άλλα δύο έργα, των φοιτητικών Εστιών και του κτιρίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Επειδή τα άλλα δύο έργα εγκρίθηκαν και το ποσό που πήρε το Πολυτεχνείο ήταν πάνω από το 10% του συνολικού ποσού που δόθηκε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια (όταν εμείς είχαμε μόνο το 1% των φοιτητών), δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και το Κολυμβητήριο. Ωστόσο επειδή η πρόταση απέσπασε θετικές εισηγήσεις, δεσμεύθηκαν ότι θα την χρηματοδοτήσουν στην επόμενη φάση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να δοθεί λύση. Δεν ενδιαφέρθηκαν καν να μάθουν καν το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάτι που είναι προϋπόθεση για να ξέρεις ποιος οφείλει να κάνει τι. Δεσμεύομαι ότι αν εκλεγώ το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσει.

 

Ο τουρισμός δεν παύει να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας για την Κρήτη και την Ελλάδα. Ο ίδιος έχετε κάνει λόγο για ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού που θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Με ποιες στοχευμένες ενέργειες μπορεί να συμβεί αυτό στην Κρήτη, ειδικά όταν το νησί μοιάζει να είναι κατ’ επιλογήν εγκλωβισμένο στη λογική του all inclusive που κάθε άλλο παρά προωθητική είναι του brand nameτης Κρήτης ως ιδιαίτερου τουριστικού προορισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της;

Μόλις σας περιέγραψα πως είδαμε εμείς στο Πολυτεχνείο το Κολυμβητήριο σαν ένα κέντρο αθλητικού τουρισμού. Τα Χανιά έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτά. Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι ήλιος και θάλασσα. Το προϊόν αυτό το έχουν πολλοί. Το θέμα είναι πως μπορείς να συνδυάσεις τα πλεονεκτήματα αυτά που τα γνωρίζουμε: τα ορεινά τοπία, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ως βάση της κρητικής διατροφής, η ιστορία,  ο θρησκευτικός τουρισμός, το κλίμα μας που είναι ιδανικό για την προετοιμασία αθλητικών ομάδων και αθλητικές διοργανώσεις. Συζητάμε για τουρισμό υψηλών προδιαγραφών την στιγμή που δεν έχουμε μία μαρίνα στον νομό.

 

Όλο αυτό το προεκλογικό διάστημα, είχατε σειρά επαφών με φορείς αλλά και πολίτες. Δεν ήσασταν μόνο πομπός του δικού σας μηνύματος ήσασταν και δέκτης μηνυμάτων από τον κόσμο. Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τις βασικές προτεραιότητες που κατά τη γνώμη σας έχουν ανάγκη τα Χανιά και οι πολίτες τους, ποιες θα ήταν αυτές;

Η αγωνία του κόσμου είναι ξεκάθαρα οι δουλειές. Στα Χανιά οι κινητήρες της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Στον μεν τουρισμό η αύξηση των επισκεπτών είναι συγκυριακή και ο κόσμος το καταλαβαίνει, οπότε υπάρχει η εύλογη ανησυχία για το τι θα γίνει μια κακή χρονιά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Τα προϊόντα δεν έχουν εμπορευσιμότητα που θα δώσει καλές τιμές, τα κόστη στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές έχουν εκτοξευθεί όπως και οι εισφορές ασφάλισης και η φορολογία. Την ίδια στιγμή ο κόσμος έχει αγωνία για το σύστημα Υγείας και το σύστημα Εκπαίδευσης. Βλέπει επίσης ότι οι υποδομές μας είναι σε κακή κατάσταση και αυτό τον ανησυχεί.

 

Είναι η πρώτη φορά που πολιτεύεστε οπότε εκ των πραγμάτων δεν φέρετε βαρίδια προηγούμενων πολιτικών επιλογών και δεν μπορεί κάποιος να σας χρεώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος καθώς δεν υπήρξατε μέρος των πολιτικών κέντρων λήψεως αποφάσεων. Ωστόσο, η επιλογή σας να υπηρετήσετε ένα κόμμα εξουσίας, φέρει πολιτικό βάρος και θέση. Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που ψέγει τη ΝΔ ότι αποτελεί ένα από τα κόμματα που τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία ενσωματώνοντας τον λαϊκισμό. Προσέλκυσε τα χειρότερα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και την ίδια στιγμή κατηγορεί τα υπόλοιπα κόμματα ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο. Ξέρετε από το 1974 έως το 2010 η Ελλάδα δεν είχε μόνο προβλήματα. Υπήρξαν πολιτικές αποφάσεις που έφεραν τον ελληνισμό στην καρδιά της Ευρώπης. Υπήρξε οικονομική ανάπτυξη. Υπήρξε κοινωνική ευημερία. Και ναι έγιναν λάθη, δημιουργήθηκε διαφθορά, υπήρξαν υποχωρήσεις. Ποιος αντιδρούσε στις ιδιωτικοποιήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Ποιος πολέμησε λυσσαλέα την αξιολόγηση στο δημόσιο; Ποιος αντιδρούσε στις αλλαγές στο ασφαλιστικό που πρότεινε ο Γιαννίτσης; Αυτοί που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από τη μέχρι τώρα προεκλογική σας παρουσία έχετε χαρακτηριστεί από πολλούς ως άνθρωπος που κρατά μετριοπαθή στάση και αποφεύγει τις  λεκτικές υπερβολές. Παρόλα αυτά θα σας ζητούσα τη δική σας εκτίμηση για το αποτέλεσμα που πιστεύετε ότι θα πετύχει η ΝΔ σε επίπεδο Χανίων – αν δηλαδή θα υπερκεράσει το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές – και μια εκτίμηση για το πώς πιθανολογείτε ότι θα κατανεμηθούν οι έδρες στον νομό.

Η ανάλυσή δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει τουλάχιστον 3 έδρες στα Χανιά.  Το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές εκτιμώ ότι θα κλείσει και η Νέα Δημοκρατία θα είναι μπροστά.  Όχι μόνο γιατί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έδωσε τον αέρα της νίκης αλλά και γιατί  ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά από αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα δεν έδειξε να καταλαβαίνει τι συνέβη. Συνεχίζει τον ίδιο αλαζονικό κατήφορο που τον αποκόπτει από την κοινωνία και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. Δείτε τις χαριστικές τροπολογίες που πέρασαν λίγο πριν κλείσει η Βουλή, το όργιο διορισμών ημετέρων, τις βιαστικές αναθέσεις έργων, την απαξίωση των θεσμών. Οι Χανιώτες αυτή την φορά είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε την σωστή απάντηση σε αυτόν τον εξευτελισμό.

Τη συνέντευξη στο flashnews.gr μπορείτε να την δείτε εδώ!