Ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την έρευνα στα πανεπιστήμια αλλά και θα τη συνδέσουν με την πραγματική οικονομία, τις εταιρείες και την αγορά εργασίας προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στο Μαγκαζίνο του «ΘΕΜΑ 104,6» και στη Ματίνα Ηρειώτου.
«Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην έρευνα και από τις τελευταίες στη μεταφορά της γνώσης στην οικονομία», τόνισε ο κ. Διγαλάκης, λέγοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει σύνδεση της τεχνογνωσίας με την οικονομία, μέσω εταιρειών που θα αξιοποιούν τα αποτελέσματα.
Μιλώντας για την έρευνα, όπου σε ποσοστό 70% στην Ελλάδα γίνεται στα πανεπιστήμια, ο κ. Διγαλάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «ασφυκτική», και ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έρθει ρύθμιση που θα άρουν τη γραφειοκρατία, με στόχο να «ανασάνουν» οι ειδικοί λογαριασμοί με κανόνες διαφάνειας και ελέγχου.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα στην κατασκευή φοιτητικών εστιών. Όπως ανέφερε, οι φοιτητές, ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια δυσκολεύονται να βρουν σπίτι «με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στεγαστούν και να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους». Μέσω ΣΔΙΤ, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δωμάτια, με το χαμηλότερο δυνατό ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι το καθεστώς για τους σημερινούς δικαιούχους των φοιτητικών εστιών δεν θα αλλάξει.
Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στον διάλογο με τους πανεπιστημιακούς, όχι μόνο τους πρυτάνεις αλλά και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Θέλουμε τη συναίνεση, χρειάζεται στην εκπαίδευση, και γενικά στην ανωτάτη γιατί πρέπει να ψηφίσεις έναν νόμο και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, στόχος είναι να υπάρξει εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια με ενίσχυση της εξουσίας και του αυτοδιοίκητου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε και τη δυνατότητα ίδρυσης προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων.