Αναδημοσίευση άρθρου από το zarpanews.gr.
Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.
Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.
Σήμερα απαντά ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος περνάει την καραντίνα στην Αθήνα:
Πώς βιώνετε αυτόν τον αναγκαστικό εγκλεισμό; Με ψυχραιμία και εκλογίκευση της κατάστασης. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον παραπάνω χρόνο που μας δίνει ο περιορισμός των μετακινήσεων και συνήθως τον αξιοποιώ για καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση.
Πόσες μέρες είστε στο σπίτι; Από την αρχή της καραντίνας βρίσκομαι αποκλειστικά είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο.
Πόσο συχνά – για ποιο λόγο κυρίως βγαίνετε από το σπίτι; Βρίσκομαι τις περισσότερες ώρες στο σπίτι, αλλά πηγαίνω καθημερινά στο γραφείο μου, στο υπουργείο, το οποίο αυτό το διάστημα λειτουργεί με βάρδιες και μειωμένο προσωπικό ασφαλείας. Προσαρμοστήκαμε πολύ γρήγορα, μόλις εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα: οι επιστημονικοί συνεργάτες δουλεύουν από απόσταση και επικοινωνούμε με τηλεδιασκέψεις.
Τι γίνεται με τη δουλειά; Θα έλεγα ότι αυτές οι συνθήκες, όχι μόνο δεν ανέκοψαν τη δραστηριότητά μου, αλλά την εντατικοποίησαν, καθώς οφείλαμε να κινηθούμε εκτός πλαισίου, σε μια πρωτόγνωρη έκτακτη κατάσταση που απαιτούσε άμεσους και αποτελεσματικούς χειρισμούς. Δουλεύω ακόμα περισσότερες ώρες, και στο γραφείο και στο σπίτι, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για τη συνέχιση της προετοιμασίας του μεταρρυθμιστικού και νομοθετικού έργου.
Μεταξύ άλλων, έπρεπε να συντονίσουμε και να δώσουμε οδηγίες στα πανεπιστήμια, ώστε να διεξαχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία από απόσταση διαδικτυακά και να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Εκδώσαμε πλήθος διατάξεων σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου, καταφέραμε το 96,5% των μαθημάτων στα πανεπιστήμια να διεξάγεται κανονικά. Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι; Είναι γεγονός ότι, όπως και για πολλούς άλλους ανθρώπους αυτήν την περίοδο, το σπίτι μετατράπηκε σε χώρο εργασίας και συχνά τα όρια γίνονται ασαφή. Εργάζομαι λοιπόν, πολύ και στο σπίτι, οπότε περνάω αρκετές ώρες γράφοντας ή διορθώνοντας κείμενα, «συνομιλώντας» με τους συνεργάτες, είτε με άμεσα μηνύματα, είτε με τηλεδιασκέψεις. Καθημερινή επικοινωνία με βιντεοκλήση με τα παιδιά μας, που βρίσκονται μακριά. Πολλές τηλεφωνικές επαφές με συμπολίτες μας. Αν μείνει χρόνος, το βράδυ, κάποια ταινία ή λίγο διάβασμα.
Αγαπημένη ασχολία; Ο κινηματογράφος είναι μια διαχρονική αγάπη. Έβλεπα πάντα ταινίες, από όλο το φάσμα θεματικών κατηγοριών και ανεξάρτητα από προέλευση. Τελευταία ταινία που είδαμε με τη Βάνα στο σπίτι είναι το Lady Bird (Πασχαλίτσα). Πρόκειται για την ιστορία ενηλικίωσης μιας μαθήτριας της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που κυνηγάει το όνειρό της να γίνει δεκτή σε καλό πανεπιστήμιο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, εστιάζοντας στη σχέση της με τη μητέρα της. Από βιβλία διάβασα τις «Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη», του Γιώργου Μαυρογορδάτου και τις «Συζητήσεις δίχως όνομα», της ανιψιάς μου Δέσποινας, που γράφει με το ψευδώνυμο Domina Monriel.
Τι βρήκατε χρόνο να κάνετε που δεν προλαβαίνατε πριν; Είναι θετικό ότι κατάφερα και βρήκα λίγο περισσότερο χρόνο για σωματική άσκηση. Περπάτημα μαζί με τη Βάνα στην περιοχή που μένω, στο Νέο Ηράκλειο, κυρίως βραδινές ώρες που κυκλοφορεί πολύ λίγος κόσμος.
Ποια ασχολία σας, σας στέρησε η καραντίνα; Τις τακτικές επισκέψεις μου στα Χανιά. Την έξοδο για φαγητό και τις εκ του σύνεγγυς συζητήσεις με φίλους.
Ποια σχέδιά σας αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Το κυβερνητικό έργο προχωράει, καθώς προσαρμοστήκαμε γρήγορα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Αναβλήθηκε η επίσκεψη των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων που είχαμε οργανώσει ως Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκολυνθούν συνεργασίες με Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Σε προσωπικό επίπεδο, είναι το πρώτο Πάσχα που θα περάσω μακριά από τα Χανιά μετά από 25 χρόνια, από το 1995, όταν είχα επιστρέψει από την Αμερική και υπηρετούσα στον στρατό.
Πιστεύετε ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα; H διαχείριση αυτής της κρίσης έδειξε ότι και ο δημόσιος τομέας μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά, όσο και ο ιδιωτικός. Κάναμε πολύ γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης σε πολλούς τομείς της διακυβέρνησης. Στην εκπαίδευση, εντάξαμε μεθόδους διαδικτυακής μάθησης από απόσταση. Όμως, αυτό που με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι ότι οι πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητά τους, επέδειξαν μεγάλη ωριμότητα και προσαρμοστικότητα. Επιδοκιμάζουν την πολιτική της κυβέρνησης και εφαρμόζουν τα αυστηρά μέτρα με σύνεση και ευθύνη.
Στα πανεπιστήμιά μας η ακαδημαϊκή κοινότητα – διοικήσεις, διδακτικό προσωπικό, φοιτητές – συνεργάστηκαν για τη γρήγορη μετάβαση στο διαδικτυακό campus. Μερικές φορές, μια κρίση ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μας και μας βοηθάει να αφήσουμε πίσω αγκυλώσεις του παρελθόντος, καθώς πρέπει να κινηθούμε αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της. Αν διατηρήσουμε ως προίκα όλα τα παραπάνω, θα πορευτούμε αναμφίβολα με πιο σίγουρα βήματα στην επόμενη μέρα.
Σε προσωπικό επίπεδο, τι σας έμαθε αυτή η περίοδος; Πρώτα απ’ όλα, συνειδητοποίησα, βιωματικά πλέον, πόσο στενά συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πόσο καθοριστικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι κοινωνίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι λανθασμένες πρακτικές και η κακή διαχείριση σε μια χώρα, σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τη δημόσια υγεία έχουν άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νομίζω ότι στο εξής είναι ανάγκη για μια κοινή πολιτική και για παγκόσμια συνεργασία σε θέματα τόσο σοβαρά όσο ο σεβασμός στους φυσικούς πόρους, η προστασία του περιβάλλοντος, η εφαρμογή κανόνων για τη διαχείριση των οικόσιτων και των άγριων ζώων και βέβαια η αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων και η διασφάλιση του αγαθού της υγείας. Είναι ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα; Το πρώτο Σαββατοκύριακο θα επισκεφτώ τα Χανιά, θα συναντήσω γνωστούς και φίλους και θα πάω στη θάλασσα, εφόσον αυτό επιτρέπεται φυσικά.
Σκεφτόμενος την επόμενη μέρα, τι σας προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο; Με απασχολεί φυσικά το γεγονός ότι τη στιγμή που η χώρα μας βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας, η υγειονομική κρίση πρόκειται να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση το 2020. Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να επανέλθουν σε πλήρη δραστηριότητα μετά την κρίση, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί η στήριξη αυτή να διαρκέσει όσο απαιτηθεί, με σταδιακά κλιμακούμενα μέτρα, χωρίς να εξαντλήσουμε πρόωρα όλους τους πόρους. Βρεθήκαμε ξαφνικά βυθισμένοι στο νερό, σε άγνωστο βάθος – ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες της κρίσης – και πρέπει να κρατήσουμε οξυγόνο για να βγούμε στην επιφάνεια.