Στη διαδικτυακή διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας της Ευρώπης με διοργανώτρια χώρα την Ιταλία (Rome 2020 Ministerial Conference and Bologna Global Policy Forum), συμμετείχε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη και η πρόοδος που σημειώνεται ως προς το κοινό όραμα του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης (European Higher Education Area – EHEA), στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί στη Διακήρυξη της Μπολόνια πριν 21 χρόνια.
Ο κ. Διγαλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας, σημειώνοντας πως τα ελληνικά πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν με εξαιρετικά ικανοποιητικό τρόπο στην πρόκληση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου, προσφέροντας το 96,5% των μαθημάτων διαδικτυακά, και συνεχίζουν αμείωτα την προσπάθεια και στο τρέχον εξάμηνο.
Ο Υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι “η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαθέτει την ευκαιρία, αλλά και την ευθύνη, να εξοπλίσει τους φοιτητές με εφόδια, αλλά και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών”. Βασικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, όπως είπε, “η καλλιέργεια της ακαδημαϊκής και επιστημονικής ελευθερίας και ακεραιότητας, καθώς και η στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων”.
Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Διγαλάκης, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί με πρόγραμμα σειρά μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο και τη λειτουργία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στη σύνδεση χρηματοδότησης πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και στην αύξηση της αυτονομίας και υποστήριξης των προσπαθειών διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο συμμετέχει στην πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται επίσης στενά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και όλων των δράσεών του, με το σύνολο των εκπροσώπων και των φορέων της ανώτατης εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ, ΔΟΑΤΑΠ, ΕΟΠΠΕΠ, Σύνοδο Πρυτάνεων).
Ο κ. Διγαλάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Στην Ελλάδα, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή κουλτούρα διασφάλισης ποιότητας και αριστείας. Το υποστηρίζουμε μέσω μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν τον τελευταίο χρόνο. Προωθούμε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνουμε τον ανοιχτό και διεθνή χαρακτήρα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο αναγνώρισης των ακαδημαϊκών πτυχίων και προσόντων. Αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδας στο όραμα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και την επί ίσοις όροις συμμετοχή της σε αυτόν”.
Μαζί με τον κ. Διγαλάκη, την ελληνική αποστολή που συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη στελέχωσαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστης Καλογήρου, η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φοιτητών Erasmus Εμμανουέλα Παραβάλου και ο Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.