Ομιλία του βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη με θέμα “Η ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού κέντρου της Μεσογείου” στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων, Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Το πραγματικά αξιόλογο πανεπιστημιακό και ερευνητικό «οικοσύστημα» της Κρήτης μπορεί ν’ αυξήσει το ΑΕΠ του νησιού σε ποσοστό 25 με 30%, μέσω ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, με βάση τα επιτυχημένα παραδείγματα της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ο στρατηγικός στόχος; “Study in Crete”. Χρειάζεται όλοι, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, Δήμοι και Περιφέρεια, να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ώστε να γίνει πράξη. Για την Κρήτη.
Ας το κάνουμε λοιπόν όπως η Κύπρος και το Ισραήλ…
• Το 2018, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ [κρατική χρηματοδότηση το ένα τρίτο, ίδιοι πόροι (δίδακτρα από ξένους φοιτητές κ.ά.) τα δύο τρίτα], όταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τους διπλάσιους φοιτητές, την ίδια χρονιά, είχε προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ (κρατική δαπάνη τα 35 εκατ.).
• Το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, με μέγεθος σε αριθμό φοιτητών όσο και τα τρία πανεπιστήμια της Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), έχει ετήσιο προϋπολογισμό 800 εκατ. δολάρια (εκ των οποίων τα μισά είναι κρατική δαπάνη), όταν το ελληνικό κράτος δαπανά ετησίως 800 εκατ. ευρώ για όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
…