Ο Χανιώτης βουλευτής και πρώην υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, αναφέρεται στην πορεία του από τα παιδικά του χρόνια και σε θέματα που αφορούν τα Χανιά και το Σέλινο. Σε συνέντευξή του στα Σελινιώτικα Νέα αναφέρεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και στο πως μπορεί να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη.
(Δημ.) Καλημέρα κ.Υπουργέ.
(Β.Δ) Καλημέρα σας.
(Δημ.) Ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πείτε δύο πράγματα για σας.
(Β.Δ) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Γεννήθηκα το 1963 στα Χανιά, με καταγωγή από τον Κυρτωμάδο και τα Σφακιά. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου εναλλάσσονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του στρατιωτικού γιατρού πατέρα μου. Σέρρες, Χίος, Λάρισα και Αθήνα. Μετά ακολουθεί η οριστική εγκατάστασή της οικογένειάς μου στα Χανιά, σε ηλικία 9 ετών.
(Δημ.) Άρα λοιπόν τα περισσότερα σχολικά σας χρόνια τα περάσατε στα Χανιά. Μιλήστε μου για τις αναμνήσεις σας από την πόλη.
(Β.Δ) Τα Χανιά για μένα είναι η Αφετηρία και ο Προορισμός. Οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι άνθρωποι και οι παρέες όλα μαζί γίνονται ένα κομμάτι της ψυχής μου στο πέρασμα του χρόνου. Έχω έντονες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στο Κυρτωμάδω παρέα με τον πατέρα μου και την οικογένεια μου, θυμάμαι με νοσταλγία όλες τις δραστηριότητες μας αγροτικές και μη. Βέβαια η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα. Εκεί αποφορτίζομαι και οι αναμνήσεις μου είναι γεμάτες θάλασσα!
(Δημ.) Μετά το λύκειο τι ακολουθεί;
(Β.Δ) Μπήκα δεύτερος στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τελείωσα με άριστα, κερδίζοντας παράλληλα υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Κάνοντας το διδακτορικό μου εκεί, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ και με την τεχνητή νοημοσύνη, που εκείνη την εποχή μόλις ξεκινούσε να βρίσκει εφαρμογές σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και η αναγνώριση φωνής από τους υπολογιστές. Αμέσως μετά άρχισα να εργάζομαι στο διάσημο ερευνητικό ινστιτούτο του Στάνφορντ, το SRI. Στη συνέχεια επιστρέφω στα Χανιά και εκλέγομαι καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
(Δημ.) Η ενασχόληση με την πολιτική πως σας προέκυψε;
(Β.Δ) Όπως έχει πει και γράψει ο Καζαντζάκης, πρέπει να αγαπάμε την ευθύνη! Αν λοιπόν θέλεις να αλλάξεις τον τόπο σου επιβάλλεται να διεκδικήσεις, και αν οι πολίτες το αποφασίσουν, να αναλάβεις ευθύνες. Είμαι εδώ λοιπόν από την θέση του βουλευτή Χανίων να συμβάλλω στην αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουμε για ανάπτυξη και πρόοδο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στον τόπο μας.
(Δημ.) Πως αποτιμάτε την πολιτική σας παρουσία σας τα τρία αυτά χρόνια στον Νομό;
(Β.Δ) Ο νομός Χανίων όπως έχω αναφερθεί επανειλημμένα έχει ελλείψεις υποδομών στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας. Σε αυτή την κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μου είναι συνεχείς. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά, το ζήτημα της ανάδειξης και προστασίας του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, πρωτοβουλίες για την αύξηση των αφίξεων στο Αεροδρόμιο Χανίων με τη δυνατότητα προγραμματισμού 33 περισσότερων πτήσεων εβδομαδιαίως φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Γνωρίζετε βέβαια ότι στο νομό μας έχουμε επισκέπτες όλο τον χρόνο, Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται εδώ, αλλά και πολίτες από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, που επιλέγουν να περάσουν τον χειμώνα τους στα Χανιά. Για τον λόγο αυτό έχω αναλάβει πρωτοβουλία για την παροχή κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να επιτύχουμε τόσο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την προσθήκη νέων προορισμών με απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο Χανίων.
Στον πρωτογενή τομέα, εργάζομαι για τη στήριξη και την αναβάθμιση του σε μία δύσκολη, διεθνώς, συγκυρία. Μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά δυνατή την υλοποίηση μιας σειράς από στόχους, με βασικές κατευθύνσεις τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την πράσινη μετάβαση και την αξιοποίηση της καινοτομίας. Η Κρήτη και τα Χανιά θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν το μερίδιο που τους ανήκει, συμπεριλαμβάνοντας στον σχεδιασμό τόσο την καλλιέργεια της ελιάς, όσο και τη κτηνοτροφία της Κρήτης που βασίζεται κυρίως στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία.
Τέλος, να σας αναφέρω πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μου στον τομέα της Παιδείας: το νέο κτιριακό συγκρότημα για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου, τη μοριοδότηση των μαθητών Κισάμου και Κανδάνου – Σελίνου στις πανελλαδικές εξετάσεις του 20-21, το πρώτο πειραματικό γυμνάσιο Χανίων, το πρότυπο ΕΠΑΛ κλπ. Πιο πρόσφατη παρέμβασή μου στον χώρο αυτό, αλλά θεωρώ από τις πιο σημαντικές, η προσπάθεια να στηρίξουμε τα σχολεία της υπαίθρου προκειμένου να κρατήσουμε τον κόσμο που θέλει να επιστρέψει σε αυτή. Το έκανα και πέρσι, με τη στήριξή μου προκειμένου να παραμείνει 6θέσιο το δημοτικό σχολείο στην Κάντανο, ενώ και φέτος, με ερώτησή μου στη Βουλή, ζητάω να μην υποβαθμιστούν τα 6θέσια σχολεία της υπαίθρου, προτείνοντας συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να στηρίζει τις περιοχές και τους κατοίκους των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, προκειμένου να μην εξαναγκάζονται σε εσωτερική μετανάστευση. Η πρόσβαση στην ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να είναι ισότιμη για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας τους.
Μπορώ να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι στα τρία αυτά χρόνια έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια να προσφέρω ότι περισσότερο μπορώ στο τόπο μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα και προς αυτή την κατεύθυνση ενώνω τις δυνάμεις μου με την αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς, την τοπική Εκκλησία και τους πολίτες, για την πρόοδο και την ευημερία του νομού μας.
(Δημ.) Η εφημερίδα μας όπως γνωρίζετε προσπαθεί να αναδείξει και να καταγράψει τα προβλήματα της επαρχίας Καντάνου-Σελίνου και όχι μόνο βέβαια. Γνωρίζετε τα προβλήματα της περιοχής και τις ελλείψεις σε υποδομές. Θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
(Β.Δ) Ο δήμος Καντάνου-Σελίνου έχει ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο που περιλαμβάνει, εκτός από πεδινά, ημιορεινά και ορεινά τμήματα. Παράλληλα η οικονομία του βασίζεται επί της ουσίας στον πρωτογενή τομέα δηλαδή στο λάδι και στα θερμοκήπια. Βέβαια ένα τμήμα του δήμου έχει αναπτυχθεί και τουριστικά. Το ζητούμενο για μένα είναι μια ισόρροπη ανάπτυξη που να περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή προϊόντων αλλά και την μεταποίησή τους και στην συνέχεια την διάθεσή τους ως τελικό προϊόν στους επισκέπτες μας.
Αυτό, δεν είναι ένα πλάνο ανάπτυξης που απαιτεί μεγάλα κόστη για την υλοποίησή του. Προφανώς θα πρέπει να δεχθούμε ότι οι βασικές υποδομές θα πρέπει να υπάρχουν, και εννοώ το οδικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Από και εκεί και πέρα χρειάζεται μεταφορά γνώσης στους ανθρώπους που επιχειρούν εντός του δήμου και άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτό μπορεί να συνεισφέρω και ως βουλευτής αλλά και ως ακαδημαϊκός.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και η ιστορικότητά της πρέπει να αποτελέσουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
(Δημ.) Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και για την συζήτηση που είχαμε.
(Β.Δ) Εγώ σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να “επικοινωνήσω” με τους αναγνώστες σας. Επιστρέψτε μου ένα τελευταίο σχόλιο. Αν και ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο αποτελεί για τους περισσότερους το βασικό μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, ο έντυπος τύπος συνεχίζει να έχει το δικό του φανατικό κοινό. Η εφημερίδα σας δεν αποτελεί μόνο μια πηγή ενημέρωσης αλλά και ένα σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης περιοχής.
Σας ευχαριστώ και πάλι.