Συνάντηση εργασίας για μια σειρά από ζητήματα του τουριστικού κλάδου είχε στην Αθήνα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Διγαλάκης επανέλαβε την πάγια θέση του για επέκταση της τουριστικής περιόδου, τονίζοντας την ανάγκη οριζόντιας παροχής κινήτρων στους αερομεταφορείς για απευθείας διεθνείς συνδέσεις και τη χειμερινή περίοδο, αλλά και για την προσθήκη νέων αγορών.
Παράλληλα, εξέφρασε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την πεποίθηση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, περιπατητικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, ποδηλατικός, αθλητικός, ψηφιακοί νομάδες), επισημαίνοντας ότι μπορούν να οδηγήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρωτοβουλίες, που είναι η ύπαρξη απευθείας διεθνών αεροπορικών συνδέσεων και η χρηματοδότηση σχετικών δράσεων, όπως έχει προβλεφθεί, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο η επόμενη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Τουρισμού τον Ιούλιο του 2021 στη Σαντορίνη και συνεχίστηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους στη Δυτική Μακεδονία, να είναι στην Κρήτη, όπου ο κλάδος παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τον κρητικό αμπελώνα να δίνει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.
Σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε την Υφυπουργό Τουρισμού για τη μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική που θα δώσει γενικότερα στην Κρήτη η κατασκευή των αναγκαίων μαρινών σε συγκεκριμένες περιοχές των Χανίων. Η κ. Ζαχαράκη συμφώνησε για τη σημασία των μαρινών στον θαλάσσιο τουρισμό και ενημέρωσε τον κ. Διγαλάκη για τις δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού για τις τουριστικές μαρίνες που έχουν χωροθετηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού, με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη αναφορά στις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και στο συγκριτικό πλεονέκτημά τους, που, όπως τόνισε ο κ. Διγαλάκης, συνίσταται στην κάλυψη των πρακτικών απαιτήσεων του τουριστικού τομέα και στην παραδοσιακή σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών τους με τους κλάδους της ξενοδοχίας και της εστίασης. Καθώς οι φοιτητές των σχολών αυτών εισάγονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και οι βάσεις τους είναι υψηλές, ο κ. Διγαλάκης πρότεινε διάφορους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι των σχολών αυτών να αποκτήσουν πρόσβαση σε προγράμματα Erasmus και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενδεχομένως μέσω της συνεργασίας των ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ με πανεπιστημιακά τμήματα.
Τέλος, η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε τον κ. Διγαλάκη για την περυσινή πρωτοβουλία του Υπουργείου να γίνουν αιτήσεις και πάλι στα Χανιά, μετά από χρόνια, για Τμήμα Μετεκπαίδευσης ανέργων ή πρόσκαιρων εργαζομένων στον τουρισμό.