Πόσες πολυτεχνικές σχολές χρειάζεται η Ελλάδα;

Πόσες πολυτεχνικές σχολές χρειάζεται η Ελλάδα;

Χθες, Δευτέρα, είχα τη χαρά και την τιμή να απευθυνθώ σε νέους και μελλοντικούς μηχανικούς, στο Τεχνικό Επιμελητήριο / Τμήμα Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά, σε μία εξαιρετική εκδήλωση, με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, την αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες που «γεννιούνται». Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός και ο αναπληρωτής γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κώστας Ξιφαράς.

Στην ομιλία μου, προσέγγισα το ζήτημα των σπουδών του μηχανικού, σε ένα πλαίσιο που σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε λίγα χρόνια νωρίτερα. Οι νέοι μηχανικοί θα κληθούν να λύσουν προβλήματα πρωτόγνωρης πολυπλοκότητας, έχοντας όμως ταυτόχρονα στη διάθεσή τους και πρωτόγνωρα εργαλεία.

Κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προετοιμάζει τη μετάβαση στο αύριο, στην Ελλάδα η αντιμεταρρύθμιση Γαβρόγλου αποστερεί τη νέα γενιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων από τα εργαλεία που απαιτούνται για να κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική, καταστρέφοντας, ουσιαστικά, την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Μόλις χθες ανακοινώθηκε μία ακόμα Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη! Έχουμε πλέον 12 Πολυτεχνικές Σχολές / Σχολές Μηχανικών στην Ελλάδα, όταν μόλις πριν λίγα χρόνια είχαμε 6. Την ίδια στιγμή οι «ανωτατοποιήσεις» στα χαρτιά συνεχίζονται με μόνο κριτήριο τη συλλογή ψήφων.

Καμία σκέψη για Αξιολόγηση, για Αριστεία, για το πώς θα διασυνδεθεί η Γνώση με την Παραγωγή. Καμία σκέψη για το πώς οι νέοι απόφοιτοι θα βρουν δουλειές, θα δημιουργήσουν οι ίδιοι δουλειές, για το πώς θα γίνουν ανταγωνιστικοί σε ένα περιβάλλον που τα εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες παγκόσμια είναι αυτά που ενσωματώνουν την Καινοτομία.
Η θλιβερή αυτή κατάσταση, που μας οδηγεί ολοένα και χαμηλότερα, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.