Το πόρισμα της διορισμένης από τον υπουργό παιδείας επιτροπής για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης προτείνει δεύτερη πολυτεχνική σχολή στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο
«Ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς νομιμοποίηση, έρχεται να επεκτείνει το καταστροφικό του έργο και στην Κρήτη και να ανατρέψει τον στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετιών και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας.»
Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου το τελευταίο διάστημα, με καθαρά μικροκομματικές βλέψεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και της αγοράς εργασίας, υλοποιεί το σχέδιό του για τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατη Εκπαίδευσης». Το πράττει χωρίς αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να γίνει από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), όπως προβλέπει και ο νόμος και όχι από ορισμένες από τον ίδιο τον Υπουργό επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν οι διοικήσεις των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων. Οι πανεπιστημιοποιήσεις τμημάτων ΤΕΙ γίνονται οριζόντια, ενώ θα έπρεπε να περιοριστούν στα υψηλού επιπέδου τμήματα των ΤΕΙ, που αναμφισβήτητα υπάρχουν και να συνοδευθούν από καταργήσεις τμημάτων χωρίς επαγγελματική προοπτική και επανίδρυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Όσον αφορά την Κρήτη, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμορφώθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση και συναίνεση όλων των Κρητών, από τη μεταπολίτευση και μετά, προβλέποντας την ίδρυση δύο πανεπιστημίων: του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τις σχολές θετικών επιστημών στο Ηράκλειο και τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών στο Ρέθυμνο και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τις σχολές μηχανικών στα Χανιά. Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης αναπτύχθηκαν συμπληρωματικά, έθεσαν την αριστεία και την εξωστρέφεια στον πυρήνα της σύστασής τους, προσέλκυσαν καταξιωμένους επιστήμονες και τους διέθεσαν υψηλού επιπέδου υποδομές και αποδοτικό περιβάλλον λειτουργίας, ώστε σήμερα να διακρίνονται διεθνώς για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τους επιτεύγματα.
Η διορισμένη από τον υπουργό επιτροπή για το ΤΕΙ Κρήτης προτείνει την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής με 6 τμήματα 5-ετούς φοίτησης, με έδρα το Ηράκλειο. Τρία από τα προτεινόμενα τμήματα – των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Ηράκλειο και των Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά – καλύπτουν αντικείμενα τμημάτων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης που ήδη λειτουργούν σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα ! Το αντικείμενο του προτεινόμενου τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών καλύπτεται ήδη από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύεται και στα χαρτιά ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών, προκειμένου να έχει «σοβαρές συνέργειες με το νεοιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ», όπως αναφέρει η επιτροπή, τη στιγμή που το αντικείμενο αυτό καλύπτεται πλήρως από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.
Αφού οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης αρνήθηκαν να συναινέσουν στα καταστροφικά σχέδια του υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου, με την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί τη διορισμένη επιτροπή του με εκδικητικό τρόπο προκειμένου να διχάσει τον Κρητικό λαό, να αναστατώσει το πανεπιστημιακό οικοσύστημα του νησιού και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη. Υπάρχουσες δομές μετονομάζονται σε πολυτεχνικές σχολές, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και το προσωπικό. Καμία σκέψη για αξιολόγηση, για αριστεία, για το πώς θα διασυνδεθεί η γνώση με την παραγωγή. Καμία σκέψη για το πώς οι νέοι απόφοιτοι θα βρουν δουλειές, θα δημιουργήσουν οι ίδιοι δουλειές, για το πώς θα γίνουν ανταγωνιστικοί σε ένα περιβάλλον που τα εμπορεύσιμα προϊόντα και οι υπηρεσίες παγκόσμια είναι αυτά που ενσωματώνουν την καινοτομία.
Ο κ. Γαβρόγλου προχωράει στις αλλαγές αυτές χωρίς γνώμη της ΑΔΙΠ, όπως προβλέπει ο νόμος. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν έχει τη νομιμοποίηση για να το κάνει εν μέσω θεσμικής κρίσης, με φαλκιδευμένη εκπροσώπηση του Ελληνικού λαού στη Βουλή. Υπονομεύει το μέλλον της ανώτατης παιδείας στην Κρήτη, δημιουργώντας δεύτερη πολυτεχνική σχολή στο Ηράκλειο. Θα είναι υπόλογος, αν επιμείνει στις επιλογές του.